OC Hofstroom Zorgbalans – Haarlem

In oktober 2020 is dit Ontmoetingscentrum voor mensen met haperend brein geopend. Gelegen onderin een woningblok parallel aan de Schipholweg in Haarlem biedt deze lichte ruimte een fijne plek voor de clubleden van Zorgbalans. Vanaf de bouwstart in 2018 heb ik als projectleider deze ruimte vorm mogen geven tot en met de inrichting en eindstyling, inclusief kantoor voor het buurtteam.

Uitdaging in de plattegrond
Het indelen van de ruimte van 200m2 - bestaande uit 3 samengevoegde appartementen - had wat uitdagingen in de vorm van een hoogteverschil van 1,5 meter en diverse leidingkokers midden in de ruimte. Dit is opgelost door de hoge vloer naar de straatzijde twee meter uit te bouwen, met eronder opslagruimte en een trelliswand om beide vloeren optisch te verbinden. De leidingkokers hebben we deels benut door er inbouwkasten in te maken.

Actief bewegen en deelnemen
Er is voldoende ruimte voor een zithoek en een eethoek, zelfs met de coronaregels van 2020 kan er genoeg afstand worden gehouden. De lange corridors bieden ruimte voor spel en beweging, een vast onderdeel van de dagindeling. Op de begane grond is zelfs plek voor een pingpongtafel! Op de 6e etage van het complex is een panoramafoto van het uitzicht geprint op kamerhoog behang. Van links naar rechts voor Haarlemmers: de Kathedrale Basiliek op de Leidsevaart tot en met het voormalige V&D pand staan erop!
Het vele daglicht dat aan beide lange zijden binnenvalt werkt stimulerend op het bioritme van de clubleden. In de ruime zithoek met Chesterfield bank en diverse fauteuiltjes start men de dag met koffie en altijd een gezellig praatje. Grenzend aan de zitkamer ligt een groot binnenterras, waar de tuinmeubels al klaar staan voor het voorjaar.

Samen koken en eten
De lunch wordt samen met de deelnemers voorbereid en klaargemaakt, waarna aan diverse eiken eettafels de maaltijd wordt genuttigd. De keuken is ruim van opzet met veel werk- en bergruimte. Ik heb gebruik gemaakt van klassieke elementen zoals eiken, een marmerlook spatwand en witte kraaldelen op de deurtjes. Een groot Smeg-fornuis met inductieplaat en brede oven is het pronkstuk. Verder is de vaatwasser op werkhoogte geplaatst en zorgt een luxe Quooker voor veel gebruiksgemak.

Buurtteam
Op de begane grond is een Buurtteam gehuisvest, hier hebben de Wijkzorg-medewerkers hun uitvalsbasis voor thuiszorg in de omliggende buurten. Aan de ovale op maat gemaakte eettafel met vintage onderstel wordt vergaderd en gegeten en er staan twee bureau’s om de nodige administratie te doen. De pantry in retro-kleuren is klein maar fijn. De ‘stapelkast’ heb ik opgebouwd uit diverse vintage meubels en de helft is roze geschilderd, om de liefdevolle verbinding tussen thuiswonende ouderen en de wijkzorg van Zorgbalans uit te beelden.

Credits:
Bouwbedrijf is Huib Bakker Bouw
Afbouw interieur door TechnoProject
De keukens zijn van Keukenstudio Heiloo
Trelliswand door Van Stuk
De meubels zijn van Satelliet
Raamdecoratie via Kokkelkoren
Panoramafoto door Ramon Philippo
Vintage meubels via Helder Styling
Maatwerk meubels door Frank Welman
De interieurfoto's zijn van Heidi Borgart Zakelijke Fotograaf

 

4 Comments

 1. T. Erkamp (Erkamp Projectservice)
  8 februari 2021

  Wij (Erkamp Projectservice BV) hebben de vloerafwerkingen uit mogen voeren in opdracht van TechnoProject. Bedankt voor de fijne samenwerking Margot. Een mooi resultaat!

  Reply
 2. Sabine van Haastrecht-Pompe
  8 februari 2021

  Heel fijn met Margot samen gewerkt aan dit mooie project. We zijn nog elke dag blij met de inrichting en krijgen ook veel complimenten van onze clubleden.

  Reply
 3. Rob Huijsmans
  9 februari 2021

  Haarlem is een fijne ontmoetingsplek rijker voor mensen met een haperend brein. Het Ontmoetingscentrum is door Margot van Hijfte liefdevol vormgegeven en ingericht. Dat verdient een pluim! Ga dat gerust zelf eens ervaren.

  Wat deze ontmoetingsplek extra bijzonder maakt is dat het onderdeel is van het Hof van Leijh. Het Hof van Leijh is een bijzonder woongebouw waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Met een sfeer van betrokkenheid, waar bewoners naar elkaar omkijken en actief meedoen. Hier woont u betaalbaar en comfortabel.

  Reply
 4. Bob Filmer
  11 februari 2021

  Helder Styling mag trots zijn op het resultaat. Dat zijn wij (HBB Groep) ook!

  Reply

Leave a Reply