Woonlocatie Amerpoort – Soest

Vosseveld is een nieuwbouwproject van Amerpoort waarvan de eerste paal in januari 2013 de grond in ging. Helder Styling werd ingeschakeld om de keuzes voor het interieur te begeleiden.

Samen met een team van woonbegeleiders, therapeuten en zorgmanagers is een antroposofische inrichting ontworpen, afgestemd op de behoeftes en kenmerken van de verschillende groepen toekomstige bewoners.

Deze jongeren vanaf 18 jaar met een ernstige meervoudige beperking hebben veel aandacht en begeleiding nodig. Voor de ouders van deze jongeren was het ook een beetje of hun kind 'op kamers' ging. Hun mening was ook van groot belang bij de keuzes die gemaakt werden.

In de thema’s Aarde, Water, Lucht en Vuur zijn 4 woonkamers met open keuken en 32 slaapkamers ingericht. Een apart gebouw dat omsloten door bomen wat verder op het terrein ligt, herbergt drie Dagbestedingsruimtes met de namen Atelier, Restaurant en Groen.

Gekozen werd voor stijlvolle en milieuvriendelijke Marmoleum-vloeren in verschillende tinten. Stoelen, tafels en banken zijn specifiek uitgezocht op een moderne en jeugdige uitstraling (en zijn uiteraard geschik voor een zorgomgeving). In iedere ruimte staan dezelfde meubels, met dezelfde bekleding in verschillende kleuren en dessins passend bij de thema's.

Op maat gemaakte belevingsobjecten zoals een Lichtboom (kijken naar de gekleurde bladeren van een boom, vormen uitgezaagd uit hout met verlichting erachter), een Belevingsboom (een grote holle boomstam op wielen met een plant erin, om aan te voelen en te ruiken) geven elk van de vier woonkamers een eigen stempel. De TV is verstopt in een verrijdbare kast die eruit ziet als Vogelhuis. Voor de ligboxen zijn kussens en objecten op maat gemaakt.

Voor de drie dagbestedingsruimtes zijn sloophouten tafels ontworpen met kleurige dessins. Afgewerkt met mat epoxy zijn ze ook gebruiksbestendig. Handige verrijdbare opbergkasten met kleurige deurtjes van Moduloo versterken samen met de maatwerk vilten wandkleden de thema’s van de dagbesteding.

Organische elementen zoals knoop-kapstokjes van berkenschijfjes, boomschors-kapstokken en grote planten benadrukken de persoonlijke en antroposofische sfeer in Vosseveld, waar bewoners, personeel en familieleden zich bijzonder thuis voelen.

Eind 2013 is de woonlocatie opgeleverd, een aantal weken later de dagbesteding.
Voor dit project heb ik nauw samengewerkt met Simone Kok van Fondst, professionele fondsenwerving voor de zorg. Veel van de maatwerk objecten voor Vosseveld konden door haar initiatieven verwezenlijkt worden. Contact via www.fondst.net in Utrecht.

Foto's: eigen archief en Sylvia Kieft Fotografie

Vosseveld Wonen - Amerpoort →

Amerpoort VosseveldVosseveldVuur

Vosseveld Groen

Knoop kapstok

Vosseveld wandkleden

Vosseveld Aarde

Moduloo kasten

1 Comment

 1. Simone
  18 september 2015

  Prachtig gedaan, Margot! Je hebt je goed verplaatst in de doelgroep. En een warm thuis gerealiseerd voor deze bijzondere jongeren. Een project om trots op te zijn!

  Bedankt voor de leuke samenwerking.

  Simone

  Reply

Leave a Reply